mandag 19. desember 2011



God jul og et riktig godt nytt år til 3stb. 

tirsdag 13. desember 2011

"Byens metafysikk": analyseøvelse


Vi hører Rolf Jacobsen lese egne dikt.

2&2: Dere skal samle bio- og bibliografiske opplysninger om Rolf Jacobsen, en av våre første modernister  + oppgavene til diktet siden 412 som utgangspunkt for disposisjon til en analyse. Utvalgte presenterer sin disposisjon i siste del av timen onsdag. En legger ut på blogg, husk navn på samarbeidspartner.

OBS! Det nærmer seg jul. Sørg for at bloggen din er oppdatert med svar på bloggoppgaver o.a. Registrering/vurdering av blogg er - som du vet - del av karaktergrunnlaget.

tirsdag 6. desember 2011

Selvstendig jobbing onsdag

Petter er på kurs i "Vurdering for læring" hele dagen. Dere jobber selvstendig med faglige temaer, oppfølging torsdag morgen. 
Les 84-88. Tøm teksten 1-5 på blogg i løpet av dagen. 
Oppfølging av plenumssamtale tirsdag: Vis meg at du forstår forskjellen på begrepene (se innlegget "Hva er modernisme?") i en kort refleksjonstekst på bloggen din.

Begrepsavklaring: Hva er modernisme?


Mål for dagen: Hva er forskjellen på det moderne prosjekt, det moderne gjennombrudd, moderne og modernisme?
Læreplanen sier at du skal kunne "drøfte det moderne prosjektet [...] fra opplysningstiden via realismen til i dag". Du skal også kunne "gjøre rede for den modernistiske tradisjonen i norsk og internasjonal litteratur fra siste halvdel av 1800-tallet til i dag." Samtidig er det viktig at du holder deg oppdatert på hva som til enhver tid er "moderne".
Forvirret? Kanskje vil en plenumsdiskusjon hjelpe?


onsdag 30. november 2011

Endring i busstilbudet

Det skjer endringer i busstilbudet til og fra Re videregående skole fra og med mandag 12. desember. Les informasjonsskrivet her.

onsdag 23. november 2011

Hamsun & adaptasjon

1) Ta utgangspunkt i NRK/Skole. Søk på Hamsun. Hvilket inntrykk får du av Hamsun gjennom temaene som det fokuseres på her? Finn andre kilder. Skriv et kortfattet forfatterportrett av Knut Hamsun, legg det på bloggen (sammensatt tekst, takk). Publiseres senest torsdag.
2) Petter leser innledningen til "Sværmere". Noter mens du lytter: Hva får vi vite om miljøet? (miljøskildring). Hva får vi vite om Ove Rolandsen (karakteregenskaper, direkte/indirekte personkarakteristikk)? Vi ser de første 20 minuttene av "Telegrafisten". Hva har skjedd fra forelegg til adaptasjon? Diskusjon i plenum.
3) Vi ser resten av filmen. Bloggtekst: Kort handlingsreferat. Plasser Svermere i Hamsuns forfatterskap. Påstand: Telegrafisten er en "typisk Hamsun"-historie. Diskuter! Frist: Torsdag. 
4) 238-242: "Tøm teksten" 1-5, blogg.

onsdag 26. oktober 2011

Nyere språkhistorie

Læreplanen sier at du "skal kunne gjøre rede for norsk språkdebatt og språkpolitikk fra 1830-årene til vår tid".
Langlekse: 69-78 (1830-1900), 106-112 (1900-1945), 133-136 (1945-1990) og 159-163 (1990-). Petter holder foredrag, vi jobber med oppgaver. Vær forberedt på en uforberedt lekseprøve.

PPP om språkhistorie + hjemmelaget tidslinje ligger på Its. PPP om Ivar Aasen finner du her.

PS: 3ida har utfordret dere. Klassen med lavest gjennomsnittskarakter på uforberedt lekseprøve baker kake til den andre klassen. Deal or no deal?

tirsdag 25. oktober 2011

Om vort Skriftsprog

Ivar Aasen skrev "Om vort Skriftsprog" i 1836. Hver gruppe leser sin del av teksten og formulerer tre setninger som oppsummeren Aasens tekst. Hvilke forskjeller er det på moderne norsk og sproget anno 1836?
OBS! Onsdag 26. oktober: vurder din egen fordypningsoppgave. Ta med teksten.

torsdag 20. oktober 2011

Vurder din egen fordypningsoppgave

Læreplanen sier at du skal kunne beskrive utviklingen av egne tekster. I forskriften til opplæringsloven står det at "Eleven [...] skal delta aktivt i vurderinga av eige arbeid, eigen kompetanse og eiga fagleg utvikling".
Oppdrag: Du skal produsere en sammensatt tekst (lyd og bilde, MovieMaker?) der du vurderer din egen fordypningsoppgave. Jeg skal ha teksten i løpet av uke 43.
Ta utgangspunkt i vurderingskriteriene, begrunn vurderingen din med eksempler fra teksten, argumenter for dine synspunkter, kom med en samlet vurdering. Bruk retorikken bevisst i den sammensatte teksten.
Din egenvurdering skal danne grunnlaget for en utviklingssamtale om særemnet ditt. Vurderingskriterier: Vær kreativ! Vær faglig! Vær saklig! Vær ærlig! Da først kan du si at du er metakognitiv.

onsdag 19. oktober 2011

"Jeg ser"

Bloggoppgave:
1) Skriv et kort forfatterportrett av Sigbjørn Obstfelder.
2) SNL om Obstfelders "Jeg ser":  I likhet med Hamsuns Sult er dette blitt en litteraturhistorisk markør for 1890-årene, og som Munchs Skrik og Aften på Karl Johan er Jeg ser et av de mest slående kunstneriske uttrykkene for det moderne menneskets fremmedfølelse. Hva forstår du med "...det moderne menneskets fremmedfølelse"? Fremmed overfor hva da? 
3) Nærlesing av diktet: Gå til side 405 i Panorama, gjør oppgavene til "Jeg ser".  

tirsdag 18. oktober 2011

Jeg minner om:

Jeg skal ha en trykt utgave av fordypningsoppgaven din. Sørg for at jeg får den i løpet av onsdag. Takk.

onsdag 12. oktober 2011

Nyromantikken

Først en uforberedt lekseprøve. Så NYROMANTIKKEN.

mandag 10. oktober 2011

1870-1900: Den moderne virkeligheten

Vel møtt!
Tirsdag: Petter avslutter Ibsen-ppp. Du leser 47-67 i ukelekse + "Tøm teksten" på blogg. Uforberedt lekseprøve torsdag.
Onsdag: Nyromantikken, "Jeg ser" + oppgaver
Torsdag: Uforberedt lekseprøve
Fredag: Fagdag, film og skrivedag
Neste tema: Språkhistorie

søndag 18. september 2011

Adaptasjon?

Mange av dere jobber med problemstillingen "fra bok til film". Eller adaptasjon, som det heter på fagspråket. Et enkelt websøk gir mange interessante treff, blant annet denne ppp fra Cappelen forlagNDLA har også interessant stoff. Biblioteket har også bøker om temaet. Husk: det er i referanselitteraturen du finner fagstoffet.

torsdag 15. september 2011

Novelleanalyse: Karen

Vi samtaler om spørsmålene til "Karen".
Oppdrag: Bruk eksempeltekster, bruk mal for novelleanalyse, skriv et dokument med disposisjon, momenter, faktaopplysninger om Kielland. Novelleanalyse er en relevant oppgave til eksamen, sørg derfor for å være forberedt.

mandag 12. september 2011

Alexander Kielland

Bloggoppgave: Bruk boka og andre kilder, lag en oversikt over Kiellands forfatterskap.
Vi hører den klassiske novella Karen. Svar på disse spørsmålene, samarbeid gjerne to og to:
1. Komposisjon: a) Novella forteller tre historier, hvilke? Referer kort hva som skjer i de tre historiene. b) Hva er sammenhengene mellom historiene?
2. Innhold: a) Gi en karakteristikk av Karen. b) Hvor i teksten finner vi de første antydningene om at postføreren og Karen har et forhold? c) Hva forteller oss at Karen tar sitt eget liv?
3. Virkemidler: a) Hvilke virkemidler bruker Kielland i fortellingen om reven og haren? Om vinden? Hvilken funksjon har de i novella? b) Kommenter første og siste setning.
4. Typisk Kielland? a) Kielland var en mester i antydningens kunst; alt det vesentlige ble bare antydet. Gi eksempler på dette fra Karen. b) Begrunn at Karen er en realistisk novelle. Da må du først ha en oversikt over typiske trekk i realismen. Tendens? Problemer under debatt? Synsvinkelbruk? Personbeskrivelse? Miljøskildring?

tirsdag 6. september 2011

Litteratur 1870-1900:

Les 47-57, noter deg alle -ismene i teksten. Formuler en definisjon av hver -isme, slik DU forstår den. Vi samtaler om -ismene onsdag.  

fredag 26. august 2011

Valg 2011


Lurer du på hva du skal stemme ved kommune- og fylkestingsvalget den 12. september? NRKs valgomat har spørsmål fra din kommune.

Skolevalg i 2. time torsdag 1. september. Partiene har stand i kantina hele dagen.

onsdag 24. august 2011

Valg 2011: Retorikk

PPP retorikk gir faglig grunnlag, partilederdebatten  på tv (og annet) gir empirisk grunnlag (hva betyr det?) for å analysere og vurdere våre politikere. Du skal "forfølge" to politikere (på tv, i aviser, på Youbook og Facetube...) og sammenligne dem. En politikers jobb er å snakke og formidle et politisk budskap, men de har ulik stil og fremgangsmåte. Du skal gi din vurdering av to av dem med utgangspunkt i det du kan om retorikk. Jeg skal vurdere fagkunnskapen din.
Produkt: en sammensatt tekst på bloggen din. 200-300 ord.
Frist: torsdag 1. september.
Vurdering: godkjent/ikke godkjent m. kommentar på blogg.

Oppvarmingsøvelse torsdag: kronprinsens "rosetale". Hvilken appellform er talen preget av? Hvilke retoriske virkemidler kan vi identifisere i talen? En god tale? Hvorfor, i tilfelle?

fredag 19. august 2011

Velkommen til vg3

Vi går rett på sak: Fordypningsoppgaven. Alle skal ha formulert en problemstilling i løpet av onsdag. Legges på bloggen, obligatorisk. Alle åpner for kommentarer på bloggen, jeg kommenterer (og evt. godkjenner) problemstillingen din. Legg en plan for din egen progresjon, se oversikt over frister under "oversikt". Vi avtaler hva "Milepæl 1&2" innebærer for deg.

Vi skal dessuten jobbe med retorikk i praksis, det vil si: vi skal studere og vurdere politikernes retoriske kompetanse i valgkampen. Hvilke politikere er de beste retorikerne? Hvilke når ikke fram? Hvorfor? Vi er fagfolk, vi analyserer og vurderer.

tirsdag 24. mai 2011

Strengere for russ 2012

- Russen 2012 kan glemme eksamen før 17. mai. De må heller forberede seg på at rektor og lærere blir strengere når det gjelder alkohol, fravær og oppførsel.
Aftenposten skriver om resultatet fra Utdanningsdirektoratets møte om russefeiringen.

tirsdag 3. mai 2011

Muntlig gruppearbeid

Opplegget for det muntlige arbeidet befinner seg her.
Alle gruppene skal være ferdige til fremføring tirsdag.

mandag 4. april 2011

Språkhistorie 1814-1900

Alle leser lærebok og referanselitteratur om norsk språkhistorie. Svar på spørsmålene i dette dokumentet. Alle skal svare på alle spørsmålene, klassen skal forfatte et felles dokument med gode og utfyllende svar.
Petter lager felledokument i googledocs. Dere skriver svaret på egen pc først, overfører det til felles dokument neste gang.
Petter har forfattet en PP om sentrale personer/forhold i språkdebatten, se den her.

tirsdag 29. mars 2011

Kulturstriden i 1830-årene

Følg med på google-presentasjonen her. Til neste gang:
Alternativ A: Wergeland treffer tilfeldigvis Welhaven i Christianias gater, de begynner å diskutere litteratur og kultur. Skriv samtalen.
Alternativ B: Wergeland møter redaktøren av Morgenbladet dagen etter at avisen nektet å ta inn "Mig selv". Skriv samtalen.
Alternativ C: Wergeland ligger til sengs i Grotten. Han er syk og vet at han skal dø. En venn kommer på besøk. Skriv samtalen.
Skriv 10 minutter, deretter respons fra 2 medelever. Husk: konstruktiv kritikk, du er en kreativ fagperson, bruk derfor fagkunnskap OG kreativitet. Ferdig til neste norsktime.

mandag 28. mars 2011

Wergeland vs. Welhaven

Du har nå jobbet med "Mig selv" (rettelse: du skulle ha jobbet med det. Til opplysning: to stk. har levert på bloggen). Jeg trenger vel ikke minne om at oppfølging av bloggen teller med i vurderingen av faget...?
Nå skal du lese "Digtets Aand" (side 390). Svar på spørsmålene 1-6 på side 391. I tillegg dette: sammelign formen i "Mig selv" og "Digtets Aand". Legges på bloggen mandag, obligatorisk.

tirsdag 22. mars 2011

Wergeland igjen...

Gjør den interaktive oppgaven om romantikken på NDLA. Bruk læreboka og NDLA helt til du har alle svarene riktig. Gå deretter til læreboka side 288, les "Mig selv", svar på oppgavene til teksten. Blogg.
Pluss denne oppgaven: Hvilket utdrag av diktet tror du lektor Aas hadde på sitt russekort? Skriv ditt forslag til utdrag og din tolkning av hva sitatet betyr på bloggen.
PS: Elevsamtaler begynner i dag. Skjema deles ut.

tirsdag 8. mars 2011

Wergeland

Påstand: Wergeland er den forfatteren i Norge som har hatt størst betydning for ettertida.
Arbeid sammen to og to. Hvilke områder var han engasjert i - i tillegg til å være forfatter? Er dere enige i påstanden? Hvilke er Wergelands viktigste litterære verk?
Legg ved lenker til interessante nettsteder med informasjon om Wergeland.

TIRSDAG: Jeg sjekker blogger og noterer ned innsats/faglig innhold. Samarbeidsprosjekt, så noter hvem som har skrevet teksten.
Les det utdelte diktet "Det første Haandtryk". Svar på spørsmålene på bloggen.

tirsdag 8. februar 2011

Språklige forhold 1700-tallet

Vi avslutter 1700-tallet med dette: Les 123-131 i læreboka. Svar på "Tøm teksten" 1-6, lær deg hva purisme, patriotisme, norvagisme betyr. Du vil få bruk for det senere. Legg på blogg. Gjør deg opp tanker om "Ditt og datt" 1. Vi tar det opp neste gang.

mandag 31. januar 2011

Jeppe på Bjerget

Nå har dere sett den klassiske komedien Jeppe på Bjerget. Skriv et kort handlingsreferat her på bloggen. Plasser JpB i Holbergs forfatterskap. Hva er din norskfaglige vurdering av komedien? Er den en typisk komedie? Har den et budskap/en moral?
Frist: mandag. Obligatorisk.

tirsdag 11. januar 2011

Komedieteori og kortsvarsoppgave

Tirsdag: Les kapitlet “Komediar frå Aristofanes til tv-alderen”, side 174-180. Lær sentrale begreper ved å forklare dem med egne ord (lystspill, sit-com, svart komedie, lavkomikk, satire, ironi, commedia dell arte m.fl., og viktige komedieforfattere). Legg på blogg. Vi gjennomgår begrepene i plenum.

Mandag (og tirsdag?): Felles gjennomgang av begreper for å få en felles forståelse/terminologi, dere bidrar.
Oppdrag: Se en valgfri episode av en TV-komedie. A) Vurder likheter med klassiske komedier. B) Bruk begreper fra teorien for å beskrive TV-komedien.
Skriv som en kortsvarsoppgave (ca.250 ord). Dette er god trening i fagskriving og tekstproduksjon. Legg på bloggen og i Its (mappe: komedie). Legg evt. ved lenke til episoden på nett.
Vurdering: I hvilken grad klarer du å være fagperson/bruke teori når du ser på komedien? Bruk begrepene, se på grunnstruktur/oppbygging o.a. Spør Petter underveis om du er i tvil. Alle hjelpemidler er tillatt.

mandag 3. januar 2011

Ludvig Holberg

Skriv en kort biografi om Ludvig Holberg.
Les om Holberg i en større litteraturhistorie, og lag en kort oversikt over forfatterskapet hans. Hvilke er hans mest kjente verk? Hvilke temaer, feil og dårskaper dreier disse komediene seg om? Les spesielt om hans mest kjente komedie, Jeppe på Bjerget.