mandag 31. januar 2011

Jeppe på Bjerget

Nå har dere sett den klassiske komedien Jeppe på Bjerget. Skriv et kort handlingsreferat her på bloggen. Plasser JpB i Holbergs forfatterskap. Hva er din norskfaglige vurdering av komedien? Er den en typisk komedie? Har den et budskap/en moral?
Frist: mandag. Obligatorisk.

tirsdag 11. januar 2011

Komedieteori og kortsvarsoppgave

Tirsdag: Les kapitlet “Komediar frå Aristofanes til tv-alderen”, side 174-180. Lær sentrale begreper ved å forklare dem med egne ord (lystspill, sit-com, svart komedie, lavkomikk, satire, ironi, commedia dell arte m.fl., og viktige komedieforfattere). Legg på blogg. Vi gjennomgår begrepene i plenum.

Mandag (og tirsdag?): Felles gjennomgang av begreper for å få en felles forståelse/terminologi, dere bidrar.
Oppdrag: Se en valgfri episode av en TV-komedie. A) Vurder likheter med klassiske komedier. B) Bruk begreper fra teorien for å beskrive TV-komedien.
Skriv som en kortsvarsoppgave (ca.250 ord). Dette er god trening i fagskriving og tekstproduksjon. Legg på bloggen og i Its (mappe: komedie). Legg evt. ved lenke til episoden på nett.
Vurdering: I hvilken grad klarer du å være fagperson/bruke teori når du ser på komedien? Bruk begrepene, se på grunnstruktur/oppbygging o.a. Spør Petter underveis om du er i tvil. Alle hjelpemidler er tillatt.

mandag 3. januar 2011

Ludvig Holberg

Skriv en kort biografi om Ludvig Holberg.
Les om Holberg i en større litteraturhistorie, og lag en kort oversikt over forfatterskapet hans. Hvilke er hans mest kjente verk? Hvilke temaer, feil og dårskaper dreier disse komediene seg om? Les spesielt om hans mest kjente komedie, Jeppe på Bjerget.